Według informacji, które podaje Wielkopolska Izba Rolnicza, Komisja Europejska chce włączyć do strefy żółtej kolejne obszary woj. Wielkopolskiego. Są to gminy: Włoszakowice (powiat leszczyński), Zbąszyń (powiat nowotomyski) oraz Rakoniewice i Wielichowo (powiat grodziski).
Przypomnijmy - wszystko zaczęło się od padłego dzika w wyniku zdarzenia drogowego, którego próbkę wysłano do laboratorium i po przebadaniu stwierdzono u niego wirus ASF. To wydarzenie rozpoczęło całą lawinę następujących zdarzeń. Wszczęto procedury i wprowadzono poszczególne strefy zagrożenia. Strefa skażenia objęła obszar pięciu kilometrów od miejsca znalezienia padłego dzika z wirusem ASF.
Rozpoczęto grodzenie skażonego obszaru oraz jego przeczesywanie. Zgodnie z wydanym rozporządzeniem Wojewody Lubuskiego w strefie skażonej obowiązuje zakaz wstępu do lasu, prowadzenia polowań oraz przewożenia świń i tuszy dzików. Powiatowi Lekarze Weterynarii we Wschowie i Nowej Soli pobierali próbki do badania od każdego dzika oraz od każdej padłej świni w gospodarstwie, u której nie można wykluczyć obecności ASF.
Kolejne dni przynosiły nowe informacje. Zbierano próbki od kolejnych padłych dzików w różnych lokalizacjach. Do mediów wypłynęła informacja o dwudziestu odnalezionych dzikach, które padły na ASF. Obszar skażony został całkowicie ogrodzony, a do zadań włączyło się wojsko, rozpoczęto również działania w strefie buforowej. W planach pojawiła się budowa drugiego zewnętrznego ogrodzenia.
Oficjalny komunikat wydał Główny Lekarz Weterynarii, który przypomniał o konieczności przestrzegania zasad bioasekuracji przez osoby obsługujące świnie, w celu uniknięcia potencjalnej możliwości przeniesienia choroby ze środowiska naturalnego do gospodarstwa.
Strefa czerwona (obszar objęty ograniczeniami) objęła szeroki teren, roztaczając swoje granice o Sławę, Głogów, Bytom Odrzański, Nową Sól, Wilcze, czy Kaszczor. Przypomnijmy, że pierwszego padłego dzika znaleziono około 12 kilometrów od granic zachodnich gminy Przemęt. Strefa żółta (ochronna) objęła dużo szerszy obszar - sięgając do Zielonej Góry, Babimostu, Sulechowa, Wolsztyna, obejmując gminę Przemęt, Wijewo, aż po gminę Grębocice.
Każdego kolejnego dnia narastało napięcie, a dyskusja na temat ASF stawała się coraz mocniejsza. Nie wytrzymali rolnicy - zaniepokojeni brakiem konkretnych działań wyruszyli na ulicę, domagając się jednoznacznie odstrzału dzików, a nie tylko przeczesywanie lasów w poszukiwaniu padłych zwierząt z wirusem.
To wszystko w trosce o swoje gospodarstwa oraz hodowlę w nich, która została zagrożona.
22 listopada Wielkopolska Izba Rolnicza podała do informacji publicznej: "Przed chwilą otrzymaliśmy informację, że Komisja Europejska proponuje rozszerzenie strefy żółtej na gminy: Włoszakowice (powiat leszczyński), Zbąszyń (powiat nowotomyski) oraz Rakoniewice i Wielichowo (powiat grodziski)."
Oraz skomentowała dyspozycję Głównego Lekarza Weterynarii do lekarzy wojewódzkich o zakazie zbiorowych polowań 20 km od strefy:
"Jest to dla nas niezrozumiałe, bo jest jeszcze duża szansa na zatrzymanie ekspansji wirusa ASF."
Każdego kolejnego dnia narastają obawy o przyszłość lokalnych hodowców oraz narasta napięcie rolników, którzy zapowiadali, że wcześniejszy protest, był tylko protestem ostrzegawczym. Czekamy z niecierpliwością na kolejne informację dotyczące ASF w naszym regionie.
Co oznaczają poszczególne strefy?
* "Przemieszczanie świń w obrębie strefy „żółtej” i poza nią do innych obszarów na terytorium Polski możliwe jest między gospodarstwami i do zakładów uboju. Nie ma wymogu przeprowadzania badań laboratoryjnych. Świnie przemieszczane w obrębie strefy jak i poza nią muszą posiadać świadectwo zdrowia i badanie kliniczne nie wcześniej niż 24 godziny przed przemieszczeniem do uboju. Co do zasady mięso po uboju w rzeźni znajdującej się poza obszarem stref objętych restrykcjami znakowane jest znakiem owalnym, a jego dystrybucja możliwa jest do wszystkich krajów trzecich i wszystkich państw członkowskich
(z zachowaniem nakazów w nich obowiązujących).
* Przemieszczanie świń w obrębie strefy „czerwonej” możliwe jest między gospodarstwami i do zakładów uboju bez
przeprowadzania badań laboratoryjnych. Świnie mogą zostać ubite w rzeźni znajdującej się w strefie „czerwonej”, a
mięso po uboju znakowane jest znakiem w kształcie koła, i jego dystrybucja musi być ograniczona wyłącznie do obszaru
RP. W następujących sytuacjach świeże mięso może być wysyłane poza obszar RP:
- mięso pozyskane jest ze świń, które od urodzenia były utrzymywane w strefie ochronnej („żółtej”) i w strefie wolnej
(„białej”) oraz mięso było wyprodukowane w rzeźni, zakładzie rozbioru lub przetwórstwa, wyznaczonych przez PLW do
tego celu w sposób zabezpieczający pełne wydzielenie cyklu produkcji,
- świnie wywożone do rzeźni muszą przebywać na terenie danego gospodarstwa nieprzerwanie minimum 30 dni,
- żadne inne świnie ze strefy „niebieskiej” i „czerwonej” nie mogą być wprowadzane do tego stada w ciągu ostatnich 30
- należy przeprowadzić badanie laboratoryjne stada w ciągu 15 dni przed planowanym przemieszczeniem,
- badanie kliniczne 24 godziny przez ubojem,
- wystawienie świadectwa zdrowia przez lek. wet.
Pozyskane w ten sposób mięso powinno być oznaczone znakiem w kształcie owalu.
Przemieszczanie świń poza obszar strefy „czerwonej” możliwe jest do rzeźni położonej poza obszarami objętymi
ograniczeniami, wyłącznie po spełnieniu następujących wymagań:
- świnie wywożone do rzeźni muszą przebywać na terenie danego gospodarstwa nieprzerwanie minimum 30 dni,
- żadne inne świń nie mogą być wprowadzane do tego stada w ciągu ostatnich 30 dni,
-należy przeprowadzić badanie laboratoryjne stada w ciągu 15 dni przed planowanym przemieszczeniem,
- badanie kliniczne nie wcześniej niż 24 godziny przed ubojem,
- wystawienie świadectwa zdrowia przez lek. wet.
Świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne niepoddane
obróbce, o której mowa w rozporządzeniu MRiRW z dnia 16 września 2010 roku w sprawie produkcji produktów
pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniami, nakazom lub zakazom, znakowane są
znakiem o takim samym kształcie jak ten naniesiony na półtuszach lub mięsie, z których dany wyrób został pozyskany
(koła lub owalu). W przypadku produkcji produktów mięsnych z mięsa wieprzowego oznakowanego kołem, poddanie go
obróbce, o której mowa ww. rozporządzeniu umożliwia znakowanie tak otrzymanego produktu owalem."